donderdag 22 augustus 2024

NIEUWS VAN ONTMOETINGSCENTRUM tVAARTJE

 

Het zomerseizoen in tVaartje toont haar laatste feestgewaden vooraleer de middernachtklok luidt op 1 september en alle expo’s sluiten. De allerlaatste volhardende kunstenaars tooien hun expo’s vol flatteuze beelden, betoverende beren, oogverblindende metaalconstructies, subtiele juwelen, exquise lederbewerkingen, magnifieke schilderijen, beeldige stoffen en sprankelende ideetjes voor het gala van het oogstseizoen. Ze benaderen allen een observeerbare galanterie die tVaartje deze zomer in vuur en vlam stak.  En wat ben ik trots en blij om dit allemaal weer eens te mogen meemaken! Jij ook?
Daarom nodig ik je graag uit om nog die laatste 14 dagen van het zomerseizoen alle pracht en praal te komen bewonderen en waarom niet een hartverwarmende Loft Stories mee te maken.

Je bent welkom op:
- Zaterdag 24 augustus om 18u30: 100 jaar Fingerpicking met Jan Bruynooghe

Zanger-gitarist Jan Bruynooghe (o.a. Dirty5, Het Akoestisch Ei) is gefascineerd door rootsmuziek, blues en americana.
Hij bundelt kleine, fragiele akoestische versies van zijn lievelingssongs in een intense, intieme live solo-act. Fingerpicking blues van Mississippi John Hurt, Doc Watson, Blind Blake, Robert Johnson, Leroy Carr en Colter Wall passeren de revue. Jan neemt je op sleeptouw met een bloemlezing van schitterende country blues songs van voor, tijdens en na the great depression maar even goed fijne, uitgeklede pareltjes van andere helden zoals Jim Croce, Neil Young, Tom Waits, Bob Dylan en Lyle Lovett. Deze show is een must voor de liefhebber maar ook voor de prille ontdekker een bijzonder fijne ontdekking.
Alle info en tickets voor 100 jaar Fingerpicking met Jan Bruynooghe: https://be.ticketgang.eu/orgFrameSaleNew.php?org=448571#

- Zondag 8 september om 17u: Kathleen Vandenhoudt en Luiz Marquez

Kathleen Vandenhoudt  & Luiz Marquez, This fire, ever burning. Onze Bluebird  Kathleen laat samen met  Luiz  Márquez haar liefde voor de blues en Americana horen.  "This fire, ever burning" is een krachtige mix van Kathleen's authentieke songs  en  Luiz's meeslepende harp en saxofoon. Ervaar de no-nonsense attitude en oprechte emotie, vol deugd en positieve energie.
Alle info en tickets voor Kathleen Vandenhoudt en Luiz Marquez: https://be.ticketgang.eu/orgFrameSaleNew.php?org=448571#

- Zondag 15 september om 17u: Things have changed met Close Up

De Brugse coverband Close-Up (Jan Vandelanotte, Karel Claeys, Sam Vander Meiren, Flor Vercaemer en Bart Vlaeminck) staat garant voor muzikale meerstemmigheid en een hart voor klassiekers. Met Things Have Changed neemt dit combo je mee op een verrassende muzikale roadtrip, langs de stoffige zandwegen van singer-songwriting en Americana over wegen vol kleinkunst en pop naar de highways van de rock.
Een muzikale reis waarin de magie en de geest van Bob Dylan nooit ver weg lijkt. https://closeup-band.be/
Alle info en tickets voor Things have changed met Close Up: https://be.ticketgang.eu/orgFrameSaleNew.php?org=448571#

Wist je datjes:

- Vanaf september de Loft Stories weer plaatvinden op zondag om 17u
- Ook jij deel kan uitmaken van onze community zowel als kunstenaar of als vrijwilliger. Geef me gerust een seintje en we bekijken dit samen.
- De Lichtfeesten in Lissewege weeral een groot succes was. Een slang van bezoekers slenterde doorheen het domein. Uit alle monden kwam er lof over de mooi versierde expokabientjes. Hier wil ik toch ook graag een grote dankjewel zeggen aan allen die die avonden mogelijk maakten. Ik wil geen namen noemen, maar toch een dikke merci aan ons duo Luc en Jos die de verlichting in hun handen namen. Voor de rest dankjewel aan zij die aan de bar, aan de afwas, aan de security, aan de kabientjes, aan de kassa, aan de catering en zoveel meer stonden. Jullie zijn de diamanten van tVaartje.
- Op maandag 2 en dinsdag 3 september ruimen we alles op en zetten we het domein winterklaar. Wie kan helpen is natuurlijk welkom. Alle beetjes helpen.
- Save the date: op zaterdag 14 december organiseert het Feestcomité van Lissewege weer een kerstmarkt in dezelfde sfeer als vorig jaar. Kunst, gezelligheid, het verenigingsleven van Lissewege, allemaal samen, één doel… Lissewege in de kijker zetten op een hartverwarmende avond. Wie wenst te exposeren kan me al een seintje geven.

PERSBERICHT DOOR SCHEPEN MATHIJS GODERIS

 

Schepen Mathijs Goderis pleit voor een leefbaarheidsfonds voor de havendorpen
 
Dudzele, Lissewege, Zwankendamme en Zeebrugge zijn vier dorpen dicht bij de haven van Zeebrugge. De haven zorgt voor werk en welvaart maar weegt ook op de leefbaarheid van de gemeenschappen. “Met een leefbaarheidsfonds kunnen we het evenwicht terugbrengen" zegt Mathijs Goderis, schepen van jeugd en inwoner van Lissewege.

 “Laat de haven bijdragen aan de lokale gemeenschappen”

 Plan A: Nood aan evenwicht

De haven van Zeebrugge is belangrijk voor de regio. Ze zorgt voor werk en welvaart maar weegt ook op de leefbaarheid. Het zware verkeer door de dorpen veroorzaakt overlast en verkeersveiligheidsproblemen. Geluidsoverlast en lichtpollutie, door havenactiviteiten en de spoorweg, verstoren de rust van de bewoners. Groeiende wachttijden bij overwegen zijn een uitdaging. Na de recente fusie met Antwerpen is de haven in volle ontwikkeling. Er komen heel wat grote uitdagingen op ons af. Projecten zoals de nieuwe zeesluis in Zeebrugge zullen de capaciteit en efficiëntie van de haven verhogen. Want als we uitbreiden zonder omkijken zal de druk op de dorpen alleen maar toenemen. Daarom pleit ik voor een alternatief, een Plan B. Een toekomst waarin we een evenwicht vinden tussen de economische groei van de haven en het leven in de omliggende dorpen.

 Plan B: een Leefbaarheidsfonds

Om die balans te bewaren, stelt Goderis voor om een leefbaarheidsfonds op te richten waarin de haven jaarlijks 1 miljoen euro stort. Met dat geld kunnen projecten worden opgezet om het leven in de havendorpen te verbeteren, zoals het verminderen van licht- en geluidsoverlast en betere infrastructuur, zoals speeltuinen, groene zones en veilige wegen.

 “De inwoners van de havendorpen ondervinden de nadelen van de haven. Het is eerlijk dat daar iets tegenover staat,” zegt Goderis.

 De prioriteiten van dit fonds zouden in overleg met de bewoners moeten worden vastgesteld. Zo hebben de inwoners zelf invloed op waar het geld naartoe gaat. Op deze manier kunnen de voordelen van de haven eerlijker verdeeld worden, zonder dat dit ten koste gaat van het leven in de dorpen. “Met een goed beheerd leefbaarheidsfonds kunnen we bouwen aan een toekomst waarin economische groei en leefbaarheid hand in hand gaan” vult kandidaat-Burgemeester Pablo Annys aan. “Dit voorstel maakt deel uit van ons partijprogramma van Vooruit Brugge, Plan B. Zo kunnen we een verschil maken voor Brugge Noord”.

KORT NIEUWS UIT LISSEWEGE

NIEUWE TENTOONSTELLING
Onder de Toren 9 Lissewege 


TWEEDEHANDSBEURS GEZINSBOND LISSEWEGE



PEPERMOLEN IN VERLOF

Vanaf zaterdagavond 7 september zijn we opnieuw open

COIFFURE GUIDO EVENTJES UIT DE RUNNING

Wegens een ongevalleke is Guido gesloten tot en met 26 augustus

WIE ZOU HET GESCHRIFT OP ONDERSTAAND BORD HERKENNEN?


DE SCOOTER IS OPGEHAALD, DE HELM NOG NIET

De scooter was gestolen!

NIEUWS VAN KRACHTBALCLUB AVANTI LISSEWEGE

Op zaterdag 31/8 en zondag 1/9 organiseert krachtbalclub Avanti Lissewege de Beker van Brugge op hun terreinen. 2 dagen krachtbal van smorgensvroeg tot in de late middag. Circa 45matchen. Iedereen welkom!