vrijdag 31 mei 2024

DE LANGSTE STOEL TE ZEEBRUGGE

 

In de Biekorf bij Pastoor Fernand

Op vrijdag 31 mei was het weer zover: hét moment waarop iedereen in Groot Brugge uitgenodigd werd om hun stoel op de stoep te zetten en samen met de buren het glas te heffen. Men hoefde geen lid te zijn van een buurtcomité om deel te nemen aan De Langste Stoel. Iedereen was welkom om mee te doen!
Het was simpel: "Zet gewoon je stoel buiten en maak een gezellig praatje met je buren".
Tja, het moest simpel zijn, tenminste als de weergoden gunstig gezind waren. Dat was veel minder, af en toe regen en heel veel wind. Verschillende buurten lieten verstek gaan en de sterksten onder hen zochten een gezamelijk plaatsje binnen. In Lissewege en Zwankendamme heb ik helaas niemand ontmoet maar in Zeebrugge had ik prijs. Toch nog mensen die buiten gekomen waren om een praatje of kennis te maken met de buren. Mischien heb ik nog buurten vergeten waarvoor mijn excuses. 

In de Heiststraat bij Verpleegcentrum Kustzorg.

Langs de Eiensluisstraat

In d'Oude Stoasie

In de Westhinderstraat (foto Conny Martlé)

Bij een verzamelaar van hoofddeksels


IJSJES ALS BELONING VOOR KLAS VAN TER POORTEN DIE DEELNAMEN AAN 'BRUGGEBAAS'

Ijsjes als beloning voor klassen die deelnamen aan Bruggebaas – Basisschool Ter Poorten Lissewege
met Schepen van jeugd Mathijs Goderis en Jasper Pillen schepen van onderwijs

Voor het tweede jaar op rij namen heel wat klassen uit het 6e leerjaar en het 6e middelbaar deel aan Bruggebaas. Op die manier geven kinderen en jongeren aan hoe ze Brugge ervaren en bouwen ze mee aan het Brugge van morgen. Klassen die deelnamen aan de bevraging maakten kans op een bezoek van een ijskar. Zes klassen kunnen nu smullen van hun welverdiende prijs. 

Interactief & ‘gamified’

Bruggebaas is een anonieme, interactieve tool, ontwikkeld door Bits of Love, die kinderen en jongeren op een speelse manier uitdaagt om hun stem te laten horen en hun ideeën te delen over de toekomst van hun stad. De vragenlijst polst naar de meningen van kinderen en jongeren op scharniermomenten in hun leven: in het zesde leerjaar en het zesde middelbaar.

"Bruggebaas is een unieke en innovatieve benadering om de mening van kinderen en jongeren te verzamelen. De bevraging is namelijk opgesteld als een game, zodat leerlingen op een leuke en betrokken manier konden aangeven wat hen bezighoudt en wat zij zouden veranderen als zij de baas zouden zijn,” klinkt het bij schepen van jeugd Mathijs Goderis.

In het zesde leerjaar wordt er vooral gepeild naar de beleving van hun woon- en schoolomgeving, verkeersveiligheid en vrijetijdsinvulling. Bij het zesde middelbaar ligt de focus op hoe ze Brugge ervaren als jongerenstad en in welke mate en op welke manier ze als jongere betrokken willen worden bij het beleid van de stad.

Enkele resultaten 

Bruggebaas polst onder andere naar het welbevinden van jongeren. De bevraagde leerlingen uit het zesde leerjaar gaven een gemiddelde score van 77% als antwoord op de vraag hoe goed ze zich in hun vel voelden. In het zesde middelbaar ligt dat gemiddelde helaas 10% lager. 

De bevraging bewijst ook dat de middelbare scholieren niet stil zitten. Doorheen het jaar blijkt ruim meer dan de helft van de bevraagden een studentenjob uit te oefenen. In de zomer ligt dat percentage nog hoger, dan heeft 85% van de leerlingen een vakantiejob. Sparen voor later vinden ze niet onbelangrijk, ook al geeft bijna de helft van de leerlingen aan dat ze graag meer zouden kunnen sparen. Slechts een vierde van de bevraagde laatstejaars denkt later in Brugge een woning te kunnen kopen. 

Leerlingen uit het zesde middelbaar wensen in het algemeen meer inspraak op vlak van sport, vrijetijdsaanbod en de inrichting van de stad. 36% van de laatstejaarsstudenten wil ook graag meer feest- en uitgaansmogelijkheden. 

Enkele beeldfragmenten: https://photos.app.goo.gl/jC7tMu5azfTFUsbn6

PETANQUECLUB 'LE PASTIS' BINNENKORT OP DE COVER VAN DE STADSMAGAZINE VAN BRUGGE

 


Binnenkort kunnen alle Brugse gemeenten kennis maken met petanqueclub 'Le Pastis' uit Zwankendamme op de cover van de 'Stadsmagazine Brugge'. Afgelopen donderdag kwam de Stadsfotograaf langs om de petanqueclub op de gevoelige plaat te zetten. Na de vele herplaatsingen van de leden door de fotograaf kwam er toch een mooi groepsfoto te voorschijn. We zijn benieuwd naar het resultaat dat binnenkort in onze brievenbus zal verschijnen.





WANDELEN EN SPAGHETTI SMULLEN MET BUURTCENTRUM LEVENSVREUGDE




Als proef gingen we vandaag op wandel langs de boerebuten om te zien of we terug een wandelclubje
kunnen starten om wekelijks een dag in de voormiddag een gezellige wandeling te maken. De afstanden hoeven niet echt heel groot te zijn maar wel ver genoeg om eens lekker samen te roddelen. Mischien gaan we onderweg wel iets drinken of bij de terugkeer een middagmaal nuttigen aan een prijsje in het buurtcentrum Levensvreugde. Interesse? Neem contact op met het buurtcentrum Levensvreugde op het nummer: 050/35 62 80 of kom gewoon eens langs.!


Eventjes halt gehouden aan de Scharphoutsite langs de Scharphoutstraat om te zien hoever de werkzaamheden gevorderd zijn bij het bouwen van het nieuwe project'.


Na de wandeling mochten we aanschuiven aan een gedekte tafel in het buurtcentrum waar al wat
mensen aanwezig waren om er te genieten van de lekkere spaghetti bolognaise.

Indien u graag uw middagmaal nuttigt in het gezelschap van anderen, dan is de setting van een buurtcentrum iets voor jou? Iedere maandag, woensdag en donderdag wordt de middagmaaltijd geserveerd in een aangenaam kader. Vanaf 3 juni gaat men van start met een gezellige lunch in het buurtcentrum Levensvreugde. Een menu bestaat uit soep, hoofd- en nagerecht en een drankje.