donderdag 22 augustus 2024

PERSBERICHT DOOR SCHEPEN MATHIJS GODERIS

 

Schepen Mathijs Goderis pleit voor een leefbaarheidsfonds voor de havendorpen
 
Dudzele, Lissewege, Zwankendamme en Zeebrugge zijn vier dorpen dicht bij de haven van Zeebrugge. De haven zorgt voor werk en welvaart maar weegt ook op de leefbaarheid van de gemeenschappen. “Met een leefbaarheidsfonds kunnen we het evenwicht terugbrengen" zegt Mathijs Goderis, schepen van jeugd en inwoner van Lissewege.

 “Laat de haven bijdragen aan de lokale gemeenschappen”

 Plan A: Nood aan evenwicht

De haven van Zeebrugge is belangrijk voor de regio. Ze zorgt voor werk en welvaart maar weegt ook op de leefbaarheid. Het zware verkeer door de dorpen veroorzaakt overlast en verkeersveiligheidsproblemen. Geluidsoverlast en lichtpollutie, door havenactiviteiten en de spoorweg, verstoren de rust van de bewoners. Groeiende wachttijden bij overwegen zijn een uitdaging. Na de recente fusie met Antwerpen is de haven in volle ontwikkeling. Er komen heel wat grote uitdagingen op ons af. Projecten zoals de nieuwe zeesluis in Zeebrugge zullen de capaciteit en efficiƫntie van de haven verhogen. Want als we uitbreiden zonder omkijken zal de druk op de dorpen alleen maar toenemen. Daarom pleit ik voor een alternatief, een Plan B. Een toekomst waarin we een evenwicht vinden tussen de economische groei van de haven en het leven in de omliggende dorpen.

 Plan B: een Leefbaarheidsfonds

Om die balans te bewaren, stelt Goderis voor om een leefbaarheidsfonds op te richten waarin de haven jaarlijks 1 miljoen euro stort. Met dat geld kunnen projecten worden opgezet om het leven in de havendorpen te verbeteren, zoals het verminderen van licht- en geluidsoverlast en betere infrastructuur, zoals speeltuinen, groene zones en veilige wegen.

 “De inwoners van de havendorpen ondervinden de nadelen van de haven. Het is eerlijk dat daar iets tegenover staat,” zegt Goderis.

 De prioriteiten van dit fonds zouden in overleg met de bewoners moeten worden vastgesteld. Zo hebben de inwoners zelf invloed op waar het geld naartoe gaat. Op deze manier kunnen de voordelen van de haven eerlijker verdeeld worden, zonder dat dit ten koste gaat van het leven in de dorpen. “Met een goed beheerd leefbaarheidsfonds kunnen we bouwen aan een toekomst waarin economische groei en leefbaarheid hand in hand gaan” vult kandidaat-Burgemeester Pablo Annys aan. “Dit voorstel maakt deel uit van ons partijprogramma van Vooruit Brugge, Plan B. Zo kunnen we een verschil maken voor Brugge Noord”.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten