dinsdag 10 augustus 2021

MAAK KENNIS MET TAI CHI IN BUURTCENTRUM LEVENSVREUGDE

 Workshop Tai Chi -Vrijdag 20 augustus van 9-11 uur.

Tai Chi die nu voornamelijk wordt beoefend om gezondheid en algemeen welzijn te bevorderen is van oorsprong een Chinese krijgskunst. De helende effecten ervan zijn prioritair.

Deze Chinese bewegingsleer is zowel een totale oefening als een plezierige sport voor lichaam en geest,  jong en oud, op eigen ritme.

De nadruk wordt gelegd op evenwichtige, ontspannende bewegingen, gunstig voor innerlijke rust, alertheid, geheugen, lenigheid, spiersterkte, flexibiliteit van de gewrichten.

Verlicht eveneens reuma, artritis … en draagt bij aan valpreventie voor senioren

Prijs : 7 €.

Waar : Buurtcentrum Levensvreugde – Lisseweegs Vaartje 43 – 8380 Lissewege – 050 32 62 80



FOTO VAN DE WEEK

 


Beelden op het marktplein door Michel De Rycker

EEN BEETJE LISSEWEEGSE GESCHIEDENIS

 In memorium Lucien Dendooven

Op 28 maart 1973 ontviel ons Lucien Dendooven, trouw lid van St.-Guthago vanaf de stichting. Hij werd op 2 maart 1927 geboren te Oostkerke (Mikhem) en bracht een groot deel van zijn jeugd door op ter Doest.

Het gezin Dendooven verhuisde in 1946 naar de abdijhoeve Ter Doest in Lissewege, die hij mee hielp uitbouwen tot een toeristisch en cultureel centrum. Hij stichtte de kunstkring Ter Doest. Van 1955 tot 1959 organiseerde hij tentoonstellingen van hedendaagse kunst in de historische abdijschuur van Ter Doest. Beroepshalve werd hij verzekeringsmakelaar.

Hij schreef talrijke historische werken en heel wat verhalen en romans. Zijn historisch-volkskundige arbeid zit vooral in het monumentale driedelige werk:" Dit is West-Vlaandren (1959-1963)", een encyclopedie van de West-Vlaamse gemeenten. Lucien was niet alleen een letterkundige met internationale faam, doch tevens een heem- en volkskundige met een grote en vruchtbare werkkracht.

Het is onmogelijk om hier een volledig overzicht te geven van zijn oeuvre; toch willen wij graag herinneren aan de vele heemkundige monografieën: De abdij te Doest (1953), Dorpen in de Brugse vlakte (1954), Karel de Goede en het kwade Brug­ge (1955), De Ommegang van Lissewege (1958) e.a. Zeker niet te verwaarlozen, is zijn werk over de Hazegraspolder.

Zowel in zijn novellen als in zijn romans getuigde hij steeds van een zeer sterke gebondenheid met de Zwin- en Poldervlakte.

(BRON: Heemkundige kring: "Rond de poldertorens")