maandag 19 augustus 2024

ALLEE........................ROULEZ!

 

Vandaag om 15.15u, een Poolse vrachtwagenchauffeur door ons dorp moet uitkijken 
om geen brokken te maken. (foto Stefaan V.)

VERKEERSDRUKTE PATENTESTRAAT LISSEWEGE

 

Door meerdere inwoners van Lissewege die regelmatig de Patentestraat gebruiken (zowel ten zuiden als ten noorden van de Canadezenstraat) wordt een storende toename van personenwagen-verkeer gemeld.

Enerzijds wordt de Patentestraat gebruikt door mensen die van Lissewege naar Dudzele of vice-versa reizen. Dat sluipverkeer is ontstaan omdat er destijds geen afritten naar Dudzele werden voorzien op de A11/expressweg, en is recent ook toegenomen omdat men boetes riskeert voor het gebruik van de Ter Doeststraat en voor het doorkruisen van Lissewege, zelfs als men in Lissewege gedomicilieerd is.

Anderzijds stellen we sinds een jaar of 3 vast dat, bij mooi weer en dus druk verkeer op de Brugsesteenweg/Blankenbergse steenweg zeer veel toeristen, waarschijnlijk via de Waze-app, hun weg vervolgen naar Blankenberge via de Patentestraat en Lissewegestraat. Het gaat recent zelfs over ganse colonnes van auto’s. 

Velen van die toeristen rijden alsof de weg van henzelf is, zijn verwonderd/lastig dat er kruisend verkeer is, vertragen niet voor fietsers of voetgangers/wandelaars. Het is dus niet de vraag of er iemand zal aangereden worden, enkel wanneer dat zal gebeuren. En dan te weten dat de Patentestraat voor Stad Brugge een wandel- en fietstraject is op weg naar het strand.

Zou Stad Brugge hier iets voor kunnen doen ?

Jan D.


ZWERFVUIL AAN DE GLASCONTAINERS

 

Met de Lichtfeesten: wijn drinken, na de Lichtfeesten zwerfvuil en kapotte wijnglazen dumpen aan de glascontainer langs de Pol Dhondtstraat!

LICHTFEEST LISSEWEGE 2024 BEKEKEN EN GEKEURD!

 

Op vrijdag en zaterdag gingen de 24 editie van de jaarlijkse Lichtfeesten door in Lissewege waar héél veel volk op afgekomen was. De zaterdag al wat meer dan de vrijdag maar het was soms op de koppen lopen. Eerst en vooral kregen we héél veel klachten over het parkeren van auto's buiten het dorpscentrum. Waarom huurt Brugge Plus geen weide dichtbij het centrum zodat wagens dichterbij kunnen parkeren. Zo denken we tevens ook aan de oudere mensen en mensen die slecht te been zijn. Tja,.........wie zijn wij?

- We starten in de Pol Dhondtstraat waar de bewoners en vrienden, maandenlang handgemaakte vlaggen van wereldvlaggen tussen de bomen zouden verlichten. We zouden lichtguirlandes mogen gebruiken over een afstand van 170 meter totdat we later een bericht kregen dat er maar voor 50 meter beschikbaar zou zijn wegens budgettaire reden terwijl de straat ontoereikende middelen had om zelf voor verlichting te zorgen. (Verleden jaar werd er wel voor verlichting gezorgd) Wie of wat loopt er dan met het pak geld weg dat de organisatie krijgt van de Stad Brugge? Zelfs kregen de buurtbewoners van de Pol Dhondtstraat geen kaarsje om hun vensterbank te verlichten. De buurtbewoners hebben dan ook besloten dat dit het laatste jaar is dat men nog meedoet aan de Lichtfeesten. Men is dan verwondert dat er nog zo weinig Lissewegenaars meedoen met het versieren van hun woning.

- De volgende stap was de Stationstraat waar een dynamisch schouwspel zou verschijnen op de muren met behulp van retroprojectoren. Meestal werden de beelden verstoord door de menigte die voor de projectie liep en het kon ook tevens weinig mensen dit 'spektakel' bekoren.

- Het volgende was 'Waves' langs het Lisseweegs Vaartje richting Zwankendamme. Met behulp van Rook en laserprojecties werd het water van het vaartje in dansende golven gebracht. Het was echt mooi om te zien, tenminste als men door de drukte een gaatje tussen de mensen vond om dit moois te bekijken.

- Dan naar de Jacob Reyvaertstraat waar een 'digitaal kampvuur' stond. Tja.....'t is zoals je het bekijkt.

- Op de hoek van de Jacob Reyvaertstraat en de Oude Pastoriestraat was er een vuurshow met 2 artiesten. Er waren verschillende voorstellingen die 20 minuten duurden en door een massa volk bekeken werd. Spijtig genoeg kon het merendeel van de bezoekers dit spektakel niet bekijken door te weinige plaats die er was rondom dit gebeuren. Waarom deze show niet op het marktplein?

- Verder langs de Oude Pastoriestraat hingen er zilveren vlaggen die Lissewege tot leven zouden brengen door licht en wind. Wat denk je nu zelf in uw eigen?

- Iets speciaal was het 'magisch carrousel' in een schuur van buurtbewoners van 'Onder de Toren'. Het was een betoverende en intieme lichtshow dansend op de muren. Minpunt was de weg en de plaats van het gebeuren, dit was een braakliggend stuk grond waarbij in de donkerte toch enkele mensen gevallen zijn.

- Op het marktplein kon je dan op een stelling jezelf projecteren en zag je dan uw refectie in het groot op de kerktoren. Naar ons denken niet echt iets voor een Lichtfeest.

- In de kerk was er een levendige interactie van Licht, geluid en lucht gebracht op een scherm. Men zag een onduidelijk beeld met een grommend geluid.

- In de Willem van Saeftinghestraat kon men door een lichtrijke tunnel lopen. Een van de betere installaties langs het parcours.

- Nu naar het Lisseweegs Vaartje vanaf café St. Amand via het Valerius de Saedeleerpad waar de leerlingen van Ter Poorten en de Lisblomme samen met de Batterie hun schoolproject lieten zien op het water. Ze lieten zich inspireren door de 4 natuurelementen: vuur water, lucht en aarde. Op basis van zelf opgenomen beeld- en geluidsmateriaal creëerden ze vormen in klei die ze dan omzetten in maquettes en vervolgens in grote sculpturen. Mooi maar de projectie op de installaties viel ons tegen.

- Als laatst gingen we naar tVAARTJE waar men werken zouden kunnen bewonderen van 'De Toren Bekoren'. Spijtig genoeg waren bijna alle schildersezels nog leeg maar werd ruimschoots goedgemaakt door de vele bemande verlichte 'Cabientjes' waar kunstenaars hun werken lieten zien.

Door de drukte heb ik foto's van andere fotografen moeten lenen om samen met mijn foto's een album te kunnen maken. De namen van de andere fotografen zijn mij helaas ontgaan waarvoor mijn excuses.