'Bult in zicht' Kindvriendelijke archeologische tentoonstelling over eerste Vlaamse kastelen strijkt neer te Lissewege.
Van 1 maart tot en met 11 mei staat de expo 'Bult in zicht! Middeleeuwse mottekastelen in het landschap' in de kerk van Lissewege. De expo toont de resultaten van recent archeologisch syntheseonderzoek naar kastrale mottes, de oudste kastelen van Vlaanderen. Er moeten wel ooi wel honderden van die mottekastelen in West- en Oost-Vlaanderen hebben gestaan en sommige leven door tot op vandaag.
MOTTES?
Met de mottekastelen keren we ongeveer 1.000 jaar terug in de tijd. Midden elfde eeuw bouwde de hoge adel bij ons de eerste mottes uit militaire en prestigieuze overwegingen. Een motte bestond uit 2 bergen aarde(bulten) met een diepe gracht en een houten pallisade errond. Op de hoogste bult, het opperhof, stond een houten toren, de donjon. De laagste heuvel, het neerhof, was het kloppend hart waar het dagelijkse leven plaatsvond. Er werd gewoond, geboerd, gefabriceerd en gebeden. Vaak groeiden die neerhoven uit tot de dorpen van vandaag. Ook bleven sommige heuvels en grachten bewaard.
ONTDEKKINGEN
De onderzoekers indificeerden met zekerheid meer dan 75 mottekastelen in Oost- en West-Vlaanderen. De tentoonstelling brengt onder andere voorbeelden uit Brugge en Damme. Vernieuwend aan het onderzoek is dat de relatie van de motte met het landschap werd bekeken. Welke plekken werden uitgezocht om een motte te bouwen en welke impact had de bouw van de motte op het landschap?
Schepen van cultuur Nico Blontrock: "We zijn blij dat we recent wetenschappelijk onderzoek tot bij de mensen kunnen brengen en dat we hen zo bewust kunnen maken van wat er zich allemaal in hun eigen omgeving bevindt. Op die manier vergroten we het draagvlak voor erfgoed. Heel fijn om dat in samenwerking te kunnen doen met al deze partners."
LISSEWEEGS OPPERHOF
Op deze plaats lag het vroegere kasteel van Lissewege of zogenaamd " 't Upperhof". De site met dubbele omwalling staat duidelijk afgebeeld op de kaart van Pieter Pourbus (1561-1571), op een kaart van 1768, de Ferrariskaart (1770-1778) en de Ph. Vandermaelenkaart (circa 1850). Het begin van de kasteeldreef situeerde zich ter hoogte van het begin van de huidige Pol Dhontstraat. Het kasteel wordt gesloopt circa 1839. De noordelijke huizenrij van de Stationstraat is circa 1900 gebouwd op de gedempte omwalling. In 1961 wordt de kasteelmotte afgegraven en het terrein geëffend om er huizen op te bouwen.
UIT-TIP MET DE KINDEREN
De tentoonstelling is kindvriendelijk ingericht door een samenwerking met Lego-Master en archeoloog David Vanhee. In de expo zie je een motte die David zelf bouwde, maar ook jij kunt er zelf aan de slag met Lego-stenen. Je krijgt ook heel wat bouwtips voor achteraf, thuis of in de klas. Met je bouwsel kan je ook deelnemen aan een wedstrijd, waarbij je een bezoek van de Lego-Master kunt winnen.
PRAKTISCHE INFO
De expo staat van zaterdag 1 maart tot en met zondag 11 mei in de kerk van Lissewege.
De expo is elke dag te bezoeken van 10 - 17u. Toegang is gratis!
Alle info vind je op: https://www.west-vlaanderen.be/bult-in-zicht
Enkele sfeerbeelden: https://photos.app.goo.gl/4LcUK1TPJC53wc5J8