dinsdag 15 juni 2021

LEUK ONVERWACHTS BEZOEK BIJ TLISSEWEGENARTJE

 


Afgelopen zondag met vadertjesdag kregen wij leuk bezoek van Charlotte en Benny,
de vorige uitbaters van frituur Justy's langs de Zeebruggelaan nu Siam Frietje.
Het waren daar mooie tijden in een familiale sfeer waar tevens veel verteld en gelachen werd.
Vele mensen vonden het spijtig toen Benny en Charlotte andere oorden opzochten. 
Charlotte is momenteel de bezielster van "GLEK" waar ze dagelijks met hart en ziel 
mee bezig is. Tevens is ze bezeten van fotografie en neemt ze foto's onder de naam 'Miss kodak'.
Benny is bestelwagenchauffeur en vrijwilliger bij de brandweer van Brugge.
Het deed deugd nog eens samen te zijn en een babbelke te slaan.




GEZIEN IN 'HET NIEUWS VANDAAG'

 In het kader van de Beeldenroute in Lissewege (start op 15 juni) werken de bewoners van de Pol Dhondtstraat terug mee - in hun straat werkten ze dit jaar rond het thema lucht en het resultaat is bijzonder - foto Miss Kodak



GROENE GELUIDSBERM ZWANKENDAMME VANAF 12 JUNI PUBLIEK TOEGANKELIJK

 Groene geluidsberm Zwankendamme vanaf 12 juni publiek toegankelijk


De groene geluidsberm die het dorp Zwankendamme afschermt van het transport van en naar de haven van Zeebrugge en van de havenactiviteiten, is klaar. De Vlaamse Landmaatschappij (VLM) heeft de berm ingericht. Vanaf 12 juni is de berm opnieuw open voor het publiek.

Via het inrichtingsplan Zwankendamme zorgt de VLM door de aanleg van bufferzones voor een betere leefbaarheid van het dorp Zwankendamme, dat grenst aan de haven van Zeebrugge. De geluidsberm is de belangrijkste bufferzone. De breedte van de berm varieert; hij is ongeveer 900 m lang en 9 meter hoog. Op basis van overleg met de inwoners van Zwankendamme werd gekozen voor zwakke hellingen, zodat ze begaanbaar zijn. Infrabel legde de aarden berm met een aantal wandelpaden al in 2017-2018 aan. Daarna waren enkele jaren nodig waarin de grond zich kon stabiliseren.

In de winter 2020-2021 kreeg de berm zijn definitieve inrichting. De paden werden afgewerkt en er werd beplant met streekeigen groen. Een groot deel van de plantvakken werd aangeplant met bosgoed. Het zal nog even duren voordat dit een dicht struikgewas wordt. De hoogstambomen die verspreid op de berm staan, geven al enig volume en de fruitbomen zullen volgend voorjaar al voor een fleurige toets zorgen. Er is ook ruimte gelaten voor grote open plekken zodat er kan gespeeld worden op de zachte en steile hellingen en gepicknickt worden op de vlakke stukken.

Tot nog toe waren de paden afgesloten zodat het gras de kans kreeg om te beginnen groeien. Vanaf 12 juni is de berm terug toegankelijk voor het publiek.

In een volgende fase wordt de bufferzone tussen de berm en het Lisseweegse Vaartje (ten noorden van Wulfsberge) aangepakt. De oevers van het Lisseweegs vaartje worden dan ingericht en er wordt nog meer bos aangeplant. De uitvoering van de werken is voorzien vanaf 2023. (BRON Stad Brugge)



FOTO VAN DE WEEK

 Prachtig uitzicht langs de Oude Pastoriestraat - Foto Annelies De Rycker