woensdag 9 oktober 2024

NIEUWS VAN DE STAD BRUGGE: "DE SCHARPHOUTSITE"

 

Bij de start van deze legislatuur besliste het stadsbestuur om van de voormalige basisschool De Regenboog een nieuw ontmoetingscentrum te maken.  Met het ontmoetingscentrum creĆ«ert de Stad voor de Lissewegenaren een unieke plek waar oud en jong elkaar zullen ontmoeten.  In het najaar van 2025 is de Scharphoutsite wellicht klaar voor gebruik.

Het complex zal een buurtcentrum, een multisportzaal, een bibliotheek en jeugdlokalen huisvesten en is uniek in zijn soort. Het ontwerp van het ontwerpersteam onder de leiding van architectuuratelier Dertien12 wordt gebouwd door aannemer Vandenbussche uit Aalter.

Vandaag werd het hoogste punt bereikt en is het tijd om de meiboom, die staat voor voorspoed, te zetten. De ruwbouwwerkzaamheden zijn klaar. Nu is de aannemer volop bezig met de houtstructuur van de daken. 
Eind dit jaar is het gebouw wind- en waterdicht, volgend jaar wordt er gewerkt aan de technieken en de afwerking. De bouwwerkzaamheden liggen mooi op schema, naar verwachting komt de oplevering er in het najaar van 2025.

Ruimte voor jeugd en bibliotheek
In de nieuwe Scharphoutsite gaat bijzondere aandacht naar de jeugd. Van een polyvalente sportzaal tot ruimtes voor de KSA en buitenfaciliteiten zoals een skatepark.

Brugge zal er op de Scharphoutsite weer een volledig nieuwe en veel toegankelijkere bibliotheek bij hebben. De ligging op de gelijkvloerse verdieping zal een verbetering zijn voor al wie wat moeilijker te been is. Daarnaast zal de bib ook meer ‘open’ zijn: dankzij de samenwerking met de andere partners die het gebouw gaan gebruiken, zal de bibliotheek ook buiten de bemande openingstijden via selfservice in gebruik zijn. 

Buurtcentrum en sportzalen
Ook het nieuw buurtcentrum van Lissewege neemt zijn intrek in de Scharphoutsite. Het buurtcentrum is er voor alle Lissewegenaren, van jong tot oud. Het oude centrum Levensvreugde voldeed niet meer aan de nieuwe normen. Dankzij VIPA subsidies kan Mintus bijdragen tot deze nieuwe site.

Het nieuwe gebouw omvat ook een polyvalente sportzaal met kleedkamers, het nodige sanitair en een EHBO-ruimte. Verschillende sporten zullen mogelijk zijn. Judoclub Sen-no-sen krijgt hier alvast een degelijke thuisbasis en de nieuwe zaal biedt mooie opportuniteiten voor bestaande of mogelijke nieuwe verenigingen. 

Bovendien komt er op termijn een aangename, groene parkomgeving met beweeg- en sportmogelijkheden, in de vorm van bijvoorbeeld buitentrainingen of ontspannende sporten, zoals yoga of pilates.

Circulair bouwen
Dit is een pilootproject voor circulair bouwen. Er wordt gebruik gemaakt van leemsteen en hout, wat het een warme en natuurlijke uitstraling zal geven, passend bij het gebruik als ontmoetingscentrum. De stenen die gemaakt zijn door de schoolkinderen en de inwoners, zijn verwerkt in de inkomhall, zodat hun bijdrage vereeuwigd zal blijven. Het wordt een BEN-gebouw (bijna energieneutraal), een compact en polyvalent complex, met multifunctionele inzetbaarheid en een slim en gedeeld ruimtegebruik. 

Er wordt voorzien in aanwezigheidsgestuurde led-verlichting en ventilatie, doorgedreven isolatie, zuinige stookinstallatie met warmterecuperatie en een gebouwbeheerssysteem. De Scharphoutsite wordt eveneens een hemelwaterneutraal project. Zowel in het nieuwe gebouw als bij de omgevingsaanleg, zet de Stad in op maximale recuperatie, hergebruik en ter plaatse infiltreren van regenwater.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten