JUDOSCHOOL SEN NO SEN ZEEBRUGGE-LISSEWEGE WORDT 60 JAAR

 DSC-2041

Het bestuur van judoschool Sen No Sen

Afgelopen zaterdag 24 februari vierde judoschool Sen No Sen Zeebrugge-Lissewege hun 60 jarig bestaan.
Eerst werd er een receptie gehouden voor de vele aanwezigen in het 'Overkophuis' te Zeebrugge.

Een welkomstwoord van Greta Vandepitte: 

"Welkom iedereen op ons feest 60 jaar Judoschool Sen-no-Sen.
Welkom Gibert Dedecker, een man die er van in de beginjaren bij was.
Ook welkom aan Bart De Smet, de voorzitter van Judo West-Vlaanderen. Ik geef jou graag het woord.
Dankjewel Bart om de geschiedenis van onze club wat te verduidelijken.
In verband met de geschiedenis van de club, wil ik graag nog een aanvulling doen. In de beginjaren waren het de lesgevers van Kodokan Blankenberge die de Zeebrugse Judoschool op gang hielp. Andre Diricq was toen de 4de zwarte gordel (1963) van Blankenberge. De hoofdtrainer toen was Harold Van Reck.

Onze Sensei Etienne van Santvoort wordt straks op de Algemene Vergadering, samen met René, vereremerkt voor 50 jaar zwarte gordel.  Ja, 50 jaar zwarte gordel, maar hoe begon het allemaal. In 1970 op 26 jarige leeftijd, startte Etienne zijn judoleven op aanraden van zijn huisarts.  Hij had VEEL TE VEEL energie. Hij hield er een blitscarière op na. Na 2 jaar was hij klaar voor zijn felbegeerde zwarte gordel. Van zodra hij klaar was om op competitie te gaan, vloog hij erin.
Hij werd 3x kampioen van Groot Brugge.
Op 1 mei 1976 trok Etienne, op zijn eentje naar het Tornooi “de 7deTrofee van de Vlaamse Liga” in Knokke. Daar behaalde hij het brons. Dit was bij de club van Eric Verburgh, hier ook aanwezig.
In 1991nam Kodokan Blankenberge Etienne op, om hen te versterken tegen de Engelse ploeg van Durning Hall.
Ook leuk om te vertellen is dat onze sensei op een shiai in Brugge won tegen Jean-Marie Dedecker met zijn lievelingsworp Tomoe Nage.  Jean-Marie blijft het zich ook herinneren. Samen met de clubgenoten deden ze vele trainingen mee.
Nog een training die de sensei zich goed herinnert is één in Brugge.  Het was de laatste training voor de nationale ploeg van dat seizoen. Onze sensei had toen nog een groene gordel. Gilbert had hem gezegd, komt gij maar mee man… dat zal wel mogen en kunnen. Daar heeft Etienne alle hoeken van de tatami gezien. Het was meester Abe die de training gaf;

Door de jaren heen kwamen ook gasttrainers naar onze club. Ik probeer er enkele te noemen:
"Staf Lauwereyns, die met zijn leerlingen kwam en daar was niemand minder dan Robert Vandewalle en Ivan Vanhove bij. Verder mochten we nog Jean Marie Dedecker, Dalila Sterckx, Sabine Vancrombrughe, Werner Debaedts verwelkomen… en nog niet zo lang geleden Fabian Vahollebeke en Ulla Werbrouck".

Gilbert en Willy Bonny waren de eerste zwarte gordels van de Zeebrugse Judoschool. Daarna volgden er heel wat.
Vanaf het moment dat onze sensei trainer is, hielp hij 58 judoka’s aan hun zwarte gordel. 18 judoka’s mochten hun 2de Dan in ontvangst nemen, 4 clubleden behaalden hun 3de dan en hijzelf is 5de dan geworden.
De voorbereidingen voor 6de Dan, het examen dat normaal in 2022 zou afgelegd worden, heeft Etienne moeten stoppen door de coronaperikelen.
Sedert 1983 noteert Etienne alle podiumplaatsen van zijn judoka’s vanaf de leeftijd van U15. Dit zijn er tot op vandaag  1474. Die judoka’s bemachtigden  niet alleen in België maar ook in Nederland, Frankrijk, Duitsland, Schotland, en Hongarije. In Trapzon in Turkije behaalde Karim Maeckelberg er brons op de Olympische Spelen voor de jeugd".

 In de zomer van 1989 schreef Dr. Goderis (medestichter vd club):
"Intussen zijn de jaren voorbij gegaan. Nieuwe zwarte gordels, lijnrechters, scheidsrechters, monitoren enz. kwamen in de school. De Zeebrugse Judoschool blijft bestaan dankzij de inzet van velen en in de laatste jaren zeker dankzij de continue inspanning van Etienne van Santvoort die met zijn inzet en hardnekkigheid voor de club en voor zijn persoonlijke judovorming een enige en bewonderenswaardige prestatie levert. Wij hopen dat hij zo verder mag doen en al zijn energie en kennis en kunde kan mee laten werken tot eigen voldoening en tot stimulatie van de Zeebrugse jongeren. Zij weten dat zoiets veel doorbijten, veel energie, veel geloof en hoop vergt en ook niet voor het minst veel liefde voor het judo. Daarom aan Etienne en ook aan zijn naaste medewerkers een hartelijk en echt proficiat". 

Greta & Etienne: "Een dikke dankjewel aan de lesgevers om de judotechnieken door te geven aan onze judoka’s.
Dankjewel bestuursleden voor de inzet achter de schermen
Dankjewel  mama’s, papa’s, sympathisanten voor het vertrouwen in onze club".

Na het officiële gedeelte, de hapjes, drankjes, felicitaties, geschenken en vertellementen ging het richting zaal Albatros om er te genieten van feestelijke beenhesp gevolgd door een leuke bingo.

Allen vonden het zéér spijtig dat er ondanks een uitnodiging niemand van het Schepencollege en Gemeenteraadsleden aanwezig was op dit uitzonderlijk mooi moment van een Brugse sportclub. Tja.......zoals ze zeggen, we zijn maar een deelgemeente van Brugge!

Enkele foto's van de receptie:.......................KLIK HIER!

Reacties

Populaire posts van deze blog

WERKELIJKHEID OF EEN GRAP