vrijdag 3 maart 2023

OPROEP KANDIDATEN VOOR DE LEVEND ARCHIEFPRIJS EDITIE 2023

 De vzw levend Archief, de vriendenkring van het Brugse Stadsarchief viert dit jaar haar dertig jarig bestaan. In dit jubileumjaar zal voor de vierde maal de Levend Archiefprijs worden uitgereikt. Dit zal gebeuren tijdens onze viering in het najaar. De prijs is bestemd voor de persoon of groep personen die zich in de afgelopen vijf jaar heeft laten opmerken door vernieuwend historisch onderzoek in belangrijk mate gebaseerd op archiefmateriaal uit het Stads- & OCMW-archief. Met deze prijs wil de vzw Levend Archief  een bijdrage leveren tot het realiseren van haar doelstellingen, met name het beter bekend maken van het archief van de stad Brugge en het bevorderen van het gebruik van dit archief en van het archiefonderzoek in het algemeen. 


De eerste Levend Archiefprijs werd in 2008 uitgereikt aan historicus Albert Janssens met zijn vernieuwende studie over de Lucia- en de Ursulalegende, samen met zijn vorige studies over de Brugse 15de eeuw. De tweede laureaat was in 2013 Jan Dumolyn, professor aan de UGent, die bekroond werd voor zijn talrijke en veelzijdige studies over de sociale en politieke geschiedenis van onze stad in de late middeleeuwen. In 2018 was het de beurt aan heemkundig vorser Valentin Degrande om de derde Levend Archiefprijs in ontvangst te nemen en dit voor zijn herwerkte studie en publicatie over Assebroek tijdens de Eerste Wereldoorlog. 

Net als de vorige edities heeft de prijs opnieuw een waarde van 2.500 euro. De kandidaturen worden ingewacht tegen uiterlijk 15 april 2023. Men kan zelf te kandideren of de kandidatuur kan ook ingediend worden door iemand anders, al dan niet met medeweten van de betrokkene. Inzendingen mogen worden gemeld via stadsarchief@brugge.be of kunnen worden binnengebracht aan de balie van het Stadsarchief, Burg 11A, 8000 Brugge. Een jury zal nadien oordelen wie de vierde laureaat zal worden.

Jan D’hondt
Hoofdarchivaris 
Stadsarchief Brugge
0474/828038


Geen opmerkingen:

Een reactie posten