woensdag 19 januari 2022

DUITSE MATROZEN VAN DE OORLOG 14 - 18 TE LISSEWEGE

 

Ian Roofthooft "World War 14-18"

Lissewege, december 1915. Matrozen van het 3de Matrosen Regiment (2. Marine Division)
 poseren met hun gastgezin voor het huis waar ze zijn ingekwartierd.
 De foto werd als Feldpost verstuurd naar Lauenburg an der Elbe, ten Oosten van Hamburg.

Paul van Parys:

"Voor zover bekend (kan dus verkeerd zijn...) was dit regiment in Lissewege en omstreken in rustverlof (normaal 3 weken). Bijna 1/3-de van WVL stond onder Marinebevel (Kust, deel van Ijzer, Brugge en omgeving, NL-grens tot Maldegem). De inkwartering werd bevolen (opgeeïst) door de plaatselijke "Ortskommandant" in woningen met meerdere kamers en vele andere grote gebouwen.

 Hun normale standplaats-taak was in Middelkerke (???) , frontzone nabij de Ijzer, werd tijdelijk overgemomen door een deel ( 1 bataillion ???) van het 1-ste Matrosenregiment dewelke Lissewege (dus de Oostkust en achtergelegen polder- en grensgebieden, maar vooral de kuststrook zelf ) als vaste standplaats had. Hun uitrusting was zware en lichte luchtwafweer en zeekanonnen.

 De foto is van 1915 en de vermeldingen voor andere jaren (vooral voor 1918) kunnen gans anders zijn tengevolge van verliezen die niet konden aangevuld worden. Ook moet men voorzichtig zijn met de naam "Matrosen" (artillerie) en "Marine"(Infanterie) op regimentsniveau. In 1914-15 sprak men zelfs niet van "regimenten" maar van SB (Seebataillions) totdat de hogere legerleiding het welletjes vond en ingreep om te harmoniseren inzake naamgeving. De stempel vermeldt "matrosen", dus het zal wel juist zijn. Op divisieniveau (meerdere regimenten, elk jaar verschillend) was de naam 1-ste Marinedivisie (Knokke--->Oostende) en in Middelkerke tot aan de Ijzer , de 2-de Marinedivisie en in 1917 een 3-de (ook an de Somme).

 Er waren ook landtroepen die niet tot de marine behoorden maar er toch mee ingedeeld ("Unterstelt") waren. . Dus...matrosenregiment en landleger-eenheden in de marinedivisie.... En om het nog ingewikkelder te maken : de marinen van de schepen (onderzeeërs-U-booten, torpedoboten...e.a.) en het vliegwezen waren zelfstandige entiteiten die ook "Division" werden genoemd. Het duits leger van 14-18 was een "rommeltje" van jewelste waar de eigen hierarchie ook niet altijd aan uit kon en getuigde zeker niet van "Grundlichkeit" zoals dikwijls word beweerd."

Met dank aan Patrick Bp voor het opzoekingswerk en het doorsturen van dit historisch gebeuren

Geen opmerkingen:

Een reactie posten