vrijdag 29 oktober 2021

SOEP UIT DE BUURT, VOOR DE BUURT

 DSC-0155-2


Soep uit de buurt, voor de buurt

Buurtcentrum aan de slag met voedseloverschotten uit volkstuintjes van Zwankendamme

Buurtcentrum Levensvreugde in Lissewege promoot vanaf nu de korte keten en gezonde, seizoensgebonden voeding. Elke derde donderdag van de maand maakt de ploeg van het centrum verse soep met groentenoverschotten uit de volkstuintjes van ‘Tuinhier’ in Zwankendamme. De soep wordt geschonken aan de eigenaars van de tuintjes en aan thuiswonende 85-plussers uit de buurt.
Een dampende kop lekkers, bereid met groenten uit eigen tuin: daar tekenen ze vanaf nu voor bij buurtcentrum Levensvreugde. Op die manier wil het team het belang van de volkstuintjes onderstrepen en voedseloverschotten zo veel mogelijk recupereren. Bovendien helpt de soepbedeling mensen met elkaar in contact brengen en het sociale weefsel in de buurt versterken.

Nancy LAMOTE, centrumverantwoordelijkre Levensvreugde: “Het verhaal van Tuinhier leeft al een tijdje in onze buurt. De vereniging telt meer dan 20.000 aangesloten gezinnen in Vlaanderen, in regio Zeebrugge-Zwankendamme-Lissewege zijn er 180 leden. De volkstuintjes stimuleren mensen om in de buitenlucht te werken en in beweging te zijn. Al tuinierend leggen ze sociale contacten, kweken ze eigen groenten en fruit en leren ze bij over de natuur. Het concept is eenvoudig, de voordelen zijn talrijk. Omdat we de tuinders en buurtbewoners bewust willen leren omgaan met voedseloverschotten, recuperen we vanaf nu de resten uit de volkstuintjes van Tuinhier.”

Elke vierde donderdag van de maand engageert het buurtcentrum zich om verse soep te maken met de overschotten uit de tuintjes van Tuinhier. Het dampende lekkers wordt verdeeld onder de eigenaars van de tuin en 85-plussers uit de omgeving.

Schepen Mathijs GODERIS: “Met dit eenvoudige project onderstrepen de Mintus-buurtcentra dat ze werken aan bewuste consumptie en de recuperatie van voedseloverschotten. De volkstuintjes helpen daarbij op een laagdrempelige manier. Groente en fruit die hier geteeld worden, zijn 100% biologisch. Als we een deel van die producten kunnen verwerken tot een gezonde maaltijd en die terugschenken aan de eigenaars van de tuintjes en aan oudere buurtbewoners, is dat een win-winsituatie voor alle betrokken partijen. De buurt- en samentuin van Zwankendamme wordt zo een mooi voorbeeld van een duurzame, korte voedselketen. Het is de beste manier om onze impact op milieu en klimaat te beperken.”

De buurt- en samentuin in Zwankendamme heeft momenteel geen vrije plaatsen meer, maar inschrijven op de wachtlijst is wel mogelijk. Meer info op www.tuinhier.be 

DSC-0157

luchtfoto-locatie-volkstuintjes-Zwankendamme

Geen opmerkingen:

Een reactie posten