DE TIJD VAN TOEN LANGS ONZE CONTREIEN

 TONEELKRING "KUNST VIND GUNST"

De Lisseweegse toneelkring "Kunst vind Gunst" werd opgericht in 1947 en werd er destijds uitsluitend mannentoneel gebracht met één voorstelling per jaar! Afwisselend waren dit blijspelen, drama's en detektivespelen. Zo was,"Dodengallerij 1035 m" een dramatisch karakterstuk, die bij sommigen nog vers in het geheugen ligt. Het betrof een stuk dat geschreven en geregisseerd werd door E.H.J.Soens, destijds proost en onderpastoor van onze gemeente.

Het stuk werd niet alleen te Lissewege gespeeld maar ook in de Vlaamse mijnwerkersmiddens van Menen en Avelgem. Het hield immers verband met de mijnramp in Marcinelle op 8 augustus 1956!

In 1965 werd er eindelijk overgestapt naar gemengd toneel, wat meteen voor gevolg had dad er meer stukken konden gespeeld worden.
In het jaar 1973 werd een en ander toevertrouwd aan een beroepsregisseur en werd meteen ook een eindpunt gezet achter jaren van patronage-toneel. Dit was immers nodig om onze inwoners, die toneelkennend en toneelminnend is, te blijven aantrekken.

"Kunst vind Gunst" werd ook meerdere malen gevraagd voor de BRT-tv om mee te doen in jeugdseries zoals "Rogier van Ter Doest" en "Circus Rondau", alsook meermaals gevraagd in tal van stoeten in het Vlaamse land en had ook het vaste rendez-vous op de Brugse Reiefeesten.

In de tachtiger jaren maakten volgende personen deel uit van de bloeiend kring: August Boddin, Roland Boi, Lutgarde Cornille, Jozef Demaré, Edmond Depaepe, Lucienne Devuyst, Louis Goumare, John Goemare, Ria Jacxens, Jan Pintelon, Robert Pyra, Danny Tavernier, Dominique Van Audenaerde, Micheline Vandeberghe, Julien Vandepitte en Willy Vandepitte.
Waren toen lid van het jeugd- of minitheater: Geert Boddin, Nadine Maes, Annemie Demaré, Katrien Demaré, Paul Tavernier, An Vandecasteele en Geert Vandecasteele.

Tot slot een leuke anekdote uit de heroïsche jaren van de toneelvereninging: op het einde van de 50er jaren diende op het einde van een bedrijf een acteur doodgeschoten te worden. Om het geluid van een schot na te bootsen werd er achter de gordijnen een kurkje met springstof geplaatst waar met een hamer op geslagen zou worden.
Toen het ogenblik er was, viel het kurkje om en ging het schot niet af! De speler die op de scene zijn rivaal moest doden greep dan maar noodgedwongen naar een ingebeeld mes en stak zijn tegenstrever dood. Op het zelfde moment ging het schot toch af en het drama werd een onvervalste klucht!

(documentatie van Peere Norbert, Brugsch Handelsblad 14 maart 1980)

Ook Jozef Demaré deed toen mee:
"Jozef Demaré werd geboren op 6mei 1928 in Poperinge. Op z'n zesde verhuisde hij naar Zuienkerke, waar vader Demaré stationschef was. In 1952 trok hij naar Lissewege, waar hij bleef wonen tot zijn overlijden. Demaré werkte zijn hele leven als expediteur bij het toenmalige Glaverbel, vandaag bekend als glasproducent AGC. Van 1947 tot 2006 speelde hij bij het Lisseweegse amateurtoneelgezelschap Kunst vindt Gunst, waar hij ook jarenlang voorzitter van was. De Lissewegenaar was ook een twintigtal keer als figurant te zien in de vtm-serie Wittekerke".
Hij was een oom van radiopresentatrice Leen Demaré.



Een zicht op de scene


Reacties

Populaire posts van deze blog

WERKELIJKHEID OF EEN GRAP