NATUURPUNT VINDT ZELDZAME WATERKEVER IN LISSEWEGE

 Natuurpunt vindt zeldzame waterkever in Lissewege

In een zilte kreek in Lissewege bij Brugge heeft Natuurpunt een waterkever gevonden die sinds 1953 niet meer in ons land gemeld was. Het was dus al 68 jaar geleden dat er in Belgiƫ een helophorus fulgidicollisis gespot was. Daarom dachten kenners dat de keversoort hier uitgestorven was.

ijdens een terreinbezoek in Lissewege vonden medewerkers van Natuurpunt de zeldzame waterkever. Natuurpunt beheert er zilte graslanden van Monnikenwerve in het gebied Ter Doest. Dat waren ooit zoutwatermoerassen die in de 12de eeuw drooggelegd werden door monniken van de abdij van Ter Doest.


Om kevers in het water op te sporen gebruiken specialisten een appelmoeszeef. Natuurpunt meldt de vondst met trots: "Zilte graslanden vormen een erg bijzonder leefgebied. Er leven planten en dieren die aangepast zijn aan de zoute omstandigheden. De oppervlakte zilte habitats is in ons land beperkt en de insecten die er voorkomen, zijn nog niet erg goed onderzocht. "

BRON: VRT Nieuws - Stefaan Struyve - Radio 2

Meer lezen over dit beestje: https://www.natuurpunt.be/nieuws/uitgestorven-gewaande-waterkever-van-zilte-habitats-na-68-jaar-teruggevonden-20210616



Reacties

Populaire posts van deze blog

WERKELIJKHEID OF EEN GRAP